Faaliyetler

Tıbbi Aromatik Doğal Yağlar

Tıbbi Aromatik Doğal Yağlar

 

Bitkisel yağlar, sadece bitkisel kaynaklardan elde edilebilen ve yağ asitleri gliseridlerinden meydana gelen yağ çeşitleridir. Kolesterol içermediğinden dolayı özellikle kalp damar sağlığı açısından faydalıdır.Soya yağı, palmiye yağı, pamuk yağı, ayçiçeği yağı, zeytin ağı, mısır (özü) yağı ve fındık yağı en önemli bitkisel yağ çeşitleri arasında yer alır.

 

Bitkisel Yağlar Nasıl Elde Edilir?

 

Genel olarak tohumlarından elde edilen bitkisel yağlar ilk önce temizlenmesi için ön işlemlerden geçirilir. Temizleme, tohumun nemlendirilmesi, kabuğunun kırılarak ayrılması, pulcuklar haline getirme ve kavurma işlemleri uygulanan tohumlardan mekanik presleme yöntemi ile ham yağ elde edilir.Pres yönteminin dışında solventle ekstraksiyon yöntemi de ham yağ üretiminde kullanılır. bu yöntem özellikle soya ve pamuk yağı üretiminde uygulanır. Ham yağ elde edildikten sonra istenmeyen maddelerin yağdan uzaklaştırılmasını sağlamak amacıyla rafinasyon işlemi uygulanır.Rafine edilmeden kullanılan tek yağ çeşidi zeytinyağıdır. Rafine işlemi için ham yağ müsilaj giderme yani degumming, asit giderme nötralizasyon, renk giderme, koku giderme ve vinterizasyon işlemlerine tabi tutulur. Bu işlemlerden sonra bitkisel yağlar berrak, kokusuz, açık renkli ve serbest yağ asidi bulunmayan bir forma bürünür.

 

Bitkisel Yağlar Bozulur Mu?

 
Bitkisel yağlar uzun zaman muhafaza edildiğinde içerdikleri etken maddelerin etkinliğini kaybedebilir. Karanlık ve ışık almayan ortamlarda, renkli ışığı geçirmeyen cam şişlerde ve 18-20 derecelik nemsiz ortamlarda saklanması önerilen bitkisel yağları satın alırken mutlaka raf ömrüne bakılmalıdır.Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur. Gözle görülür bir şekilde bitkisel yağların bozulduğu fark edilmez. Bu yüzden bitkisel yağları satın alırken alınan markanın bilindik olması ve üretim ve son kullanım tarihlerinin ambalajında yer alması önemlidir. Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır. Ancak bu süre tüm bitkisel yağlar için geçerli değildir.Bitkisel yağların ortak özelliği kalp damar sağlığına iyi gelmesi ve sindiriminin kolay olmasıdır. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen bu yağlardan bazıları cilt bakımında ve masajlarda da kullanılır.Bitkisel yağların ortak özelliği kalp damar sağlığına iyi gelmesi ve sindiriminin kolay olmasıdır. Herhangi bir katkı maddesi içermeyen bu yağlardan bazıları cilt bakımında ve masajlarda da kullanılır.

Zeytinyağı için;

Dolu vuruğu, sinek yarası gibi sıkıntısı olan hiç bir zeytini toplamayız. Bütün zeytinleri büyük bir özen ile toplarız. Ve de en fazla 4 saat içinde topladığımız zeytinlerin yağını çıkarırız.* Zeytin olgunlaştıkça fenolik bileşenler azalır. Dolayısı ile erken hasat hatta ilk hasatlardaki yemyeşil zeytinlerden elde ederiz. Zeytin olgunlaşmadan yani yağlanmadan sıktığımız için bazen damla damla akar makinadan… Yani her damlası kıymetlidir bizim için…* Soğuk sıkım olmalıdır ki (17-23 derece), yağın içindeki bu faydalı bileşenler kaybolmasın. 30 dereceden sonra bu fenolik bileşikler kaybolmaya başlar. Hassas olabilmemizi butik bir üretim yapmamız sağlar.* Tüm yağlarımızı ürettikten sonra, ilk iş hepsini belgelendirir, içindeki bileşik seviyelerine göre kategorize ederiz. Bir sene yüksek polifenol aldığımız halhalı zeytini olur, bir sene sarıkulak , bir sene delice… Çıkardığımız tüm yağlarımızı hava teması olmayan özel tanklarımızda, ısı ve ışıktan koruyarak saklarız. Vücudumuz sabahları aç karnına içilen zeytinyağının %90 ’ını, içindeki faydalı bileşiklerin de %45-55 ‘ini alabilir. Bir meyvede fenolik bileşiklerin çok olması önemli olmak ile birlikte, daha da önemli olan vücudumuzun bundan ne kadar faydalandığıdır. Zeytinyağı bu açıdan da çok başarılıdır. Bugüne kadar kronik gastrit (özellikle helicobacter pylori kaynaklı), gastrit, reflü, ülseratif kolit, çeşitli bağırsak sorunları, kabızlık, hemoroid, lenfomada, kanser tedavisinde metastası önlemede, hastane hastalığında kullanmaktadır.* B.OT.A.Ç bir ilaç değildir. Tamamen doğal yöntemler ile elde edilmiş, içeriğinde herhangi bir katkı maddesi olmayan, özel zeytinlerin meyvesinin doğru süreçler ile işlenmesi ile elde edilen bir meyve suyudur.

Bitkisel Yağlar Nelerdir?

1- Zeytinyağı
2- Ayçiçek yağı
3- Acı Badem yağı
4- Biberiye yağı
5- Avokado yağı
6- Ceviz yağı
7- Buğday yağı
8- At kestanesi yağı
9- Kabak çekirdeği yağı
10- Sarı kantaron yağı
11- Keten tohumu yağı
12- Nar çekirdeği yağı
13- Tarçın yağı

14- Susam yağı

Bitkisel Yağların Faydaları Nelerdir?

1- Zeytinyağı:
Ay çiçek yağı ile birlikte en çok tüketilen yağlardan biridir. Hafiftir ve sindirimi kolaydır. Karaciğeri temizler. Haricen kullanıldığında cildi nemlendirir ve sivilcelerin çok daha kısa bir süre içerisinde geçmesini sağlar.

2- Ayçiçek yağı:
Enerji verir ve metabolizmayı hızlandırır.

3- Acı Badem Yağı:
Boğazı yumuşatır, inatçı öksürükleri keser. Kaygı ve stresi azaltan acı badem yağının mide sağlığına da iyi gelir.

4- Biberiye Yağı:
Dikkat eksikliğini giderir ve hafızayı güçlendirir.

5- Keten Tohumu Yağı:
Tokluk hissi verir ve bağırsak florasını korur.

6- Ceviz Yağı:
Toksinlerin vücuttan atılmasını sağlar. Saç ve cilt sağlığına da iyi gelir.

7- Susam Yağı:
Kötü kolesterolü düşürdüğü için kalp damar hastalıklarına karşı korur.